Museum

Det finns flera olika museer hos oss. Besöken kan göras både inomhus och utomhus. Ta del av allt från det kungliga slottet, Strömsholms slott, med anor från 1300-talet till vår industri- och lantbrukshistoria, och bygdens son Thore Skogman, med mera – många gånger med möjlighet till guidade visningar.

Två platser erbjuder ljudgudning via app och är öppet för besök 365 dagar om året. Platserna är Hästmuseum Strömsholm och Skantzen i Hallstahammar. Appen laddar du med frödel ner hemma innan ditt besök på området.

Områdesskyltning Skantzen


Thore Skogmans museum

Här berättas minnen från Thore Skogmans storhetstid och här finns en stor samling med Thores album och andra föremål från hans långa och produktiva karriär. Guidade turer enlig övernskommelse.

Länk till föreningen Thore Skogmans vänner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åsby lantbruksmuseum

I två sädesmagasin har vi samlat redskap från lantbrukshushållet genom två sekel. Se en bränneribod med anor från 1600-talet där brännvin har tillverkats både för grossistförsäljning och för gårdens krog. Öppet helger i juli, 13.00-17.00.

Trångfors smedja

I den restaurerade lancashiresmedjan visas en imponerande mumblingshammare och fyra härdar från järnframställning. Kollada, gnisthus och kolmila finns också på området.

Trångfors gamla kraftstation

År 1900 var kraftstationen klar för att börja leverera elektrisk kraft och driften vid kraftstationen pågick sedan i 90 år. År 1990, upphörde kraftstationen av vara i drift och ersattes istället av en nyanlagd station. Trångfors kraftstation är nu ett museum i drift, för att visa besökare hur vattenkraft fungerar. Detta möjliggörs genom samarbete mellan ägaren Mälarenergi AB och Svedvi-Berg hembygdsförening, som också visar stationen.

Kanalmuseum Skantzen


Kulturområdet Skantzen

Här hittar du en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. På området finns också kuskbostad, skolmuseum, kapell och en bagarstuga där du kan få baka tunnbröd på gammeldags vis. Öppet maj till augusti. Guidade turer bokas via Svedvi Bergs hembygdsförening som har i uppdrag att visa området.

Kontakta Svedvi Berg hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.