Padla kanot på Strömsholms kanal

En kanotupplevelse på Strömsholms kanal har något av ett äventyrligt lugn över sig. Sakta och stilla glider du ljudlöst fram över den spegelblanka vattenytan. Plötsligt plaskar det till. Var det storgäddan som slog i vassen eller var det rent utav bävern som hälsar dig välkommen?

Det finns flera olika paddlingturer. En av det absolut populäraste turerna är från Hallstahammar till Strömsholm. Den här turen passar så väl kompisgänget som barnfamiljen. Den tar ca 4-5 timmar att paddla lite beroende på hur fort du paddlar och hur många stopp du vill göra efter vägen.

Har du ingen egen kaot eller kajak att tillgå så finns uthyrning i Hallstahammar vid Skantzö Bad & Camping hos Lakeside Adventure Länk till annan webbplats.. Där går det också bra att parkera bilen över dagen. Tillbaka till startplatsen kommer du med bussen som är avgiftsfri från Borgåsund upp till Hallstahammar.

Tips på turupplägg från Hallstahammar:

  • Starta på förmiddagen från Hallstahammar. Iläggning vid Sörkvarnsbron.
  • Första stopp vid slussen vid Sörsta här passar det bra med påfyllnad av energi. Hit har du ca 1,5 timme. Grillplats finns men det är inte säkert att det finns ved så för att vara på säkra sidan rekomenderas att du tar med eget.
  • Nästa stopp blir vid slussen vid Westerqwarn. Hit är det ca 2 timmar från föregående stopp vid Sörstafors.Vid Westerqwarn kan du också välja att göra ett helt avslut på turen. Det kan vara ett tips om det skulle vara blåsigt och du paddlar med barn. Då paddlingen över Laggårdsjön är "tuffare" än många kanske tror. Buss finns att ansluta ute vid väg 252 ca 800 meter från slussen.
    Vid Westerqwarn finns grillmöjligheter eller så tar du och beställer en vedugnspizza från Westerqwarn pub och restaurang som ligger ca 500 meter från slussen. Skulle du vilja äta på Westerqwarn så är det bäst att passera slussen och lägga upp kanoten på stranden nedanför Westerqwarn.
  • Efter Westerqvarn så kommer du in kanalmiljö som mycket påminner om Amazonas i mitiatyr. Träden och rötterna sträcker sig ner från kanalbanken och här är ett hett tips att hålla ögonen öppna för få se en bäver på nära håll. Till slutdestinationen Strömsholm är det ca 40 min -1 timmes paddling. Här lyfter du kanoten/kajaken vid sista slussen och låser fast den vid anvisad plats för att själv promenera till busshållsplatsen för att ta buss tillbaka till Hallstahammar.